Utorak, 30 April 2024 04:06

Trening trenera iz Ukrajine za provedbu protuminskih edukacija stanovništva

Napisao

Služba za prijenos znanja, Ministarstva vanjskih i europskih poslova provodi tehničku pomoć u državama korisnicama (države kandidatkinje, potencijalne kandidatkinje i zemlje obuhvaćene Europskom politikom susjedstva) u obliku osmišljavanja, organizacije i provedbe aktivnosti na kojima sudjeluju hrvatski stručnjaci koji posjeduju specifična znanja iz procesa pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.

 

S tim u vezi u Veteranskom centru u Daruvaru u ožujku 2024. godine provedena je edukacija pod nazivom „Trening trenera - Provedba protuminskih edukacija civilnog stanovništva“. namijenjena djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova Ukrajine i drugih službi i institucija.

uk21Uz brojne eminentne stručnjake iz Republike Hrvatske koji se bave problematikom mina predavanja je održala i Melita Mihalić, predstavnica Hrvatskog Crvenog križa, Gradskog društva Crvenog križa Novska. Melita Mihalić dugogodišnja je trenerica za prijenos znanja civilnom stanovništvu o opasnosti od mina s veoma bogatim iskustvom kako u ratnim, tako i u poratnim godinama koja je kolegama iz Ukrajine prezentirala četiri teme i to: Uloga i djelovanje Hrvatskog Crvenog križa, Rizično ponašanje stanovništva u minski sumnjivim područjima, Posljedice stradavanja od MES-a i NUS-a i vrste ozljeda od MES-a i NUS-a, te Zbrinjavanje žrtava mina.

Cilj cjelokupnog desetodnevnog programa bio je obučiti deset djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova Ukrajine za primjenu stečenih znanja u praksi te uspostava prilagođenog programa koji će se dalje provoditi ciljnim skupinama u Ukrajini. Dugoročno, edukacija će ojačati lokalne resurse za protuminsko djelovanje te stvoriti održiv sustav edukacije protuminskih stručnjaka u Ukrajini.

Organizatori ove edukacije bili su: Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite, Đurđa Adlešič, predsjednica Udruge Hrvatska pomaže i Dubravka Smolić Vlaić, voditeljica Službe za prijenos znanja, Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Predstavnici iz Ukrajine bili su iz Nacionalnog sveučilišta civilne obrane Ukrajine, Međuregionalnog centra za humanitarno razminiranje i brzi odgovor Državne hitne službe Ukrajine, Glavnog ureda Državne hitne službe Ukrajine u regiji Odesa, Mobilnog hitnog spasilačkog centara Državne hitne službe Ukrajine, Glavnog ureda Državne hitne službe Ukrajine u regiji Kijev i Državnog sveučilišta za životnu sigurnost u Lavovu.

Nakon odslušane edukacije, praktičnog rada i terenske nastave sudionici edukacije vratili su se u Ukrajinu kako bi uspostavili program edukacije edukatora u Ukrajini.

Poslijednja izmjena dana Utorak, 30 April 2024 04:11

ddk

Donacije

logoped

volonteri

Ulazna maska s glavne stranice za projekt broj 2

Ulazna maska s glavne stranice