Ponedjeljak, 04 March 2019 11:44

Europski dan logopedije

Napisao

Europski dan logopedije obilježava se 06. ožujka, a svake godine se taj dan posvećuje određenoj problematici s područja jezično-govorno-glasovne komunikacije.

Logopedija je znanost koja se bavi prevencijom, otkrivanjem, dijagnosticiranjem i tretmanom poremećaja humane komunikacije pod kojom se podrazumijevaju svi oni procesi i funkcije koji su povezani s produkcijom govora, te s percepcijom i produkcijom oralnoga i pisanoga jezika, kao i oblicima neverbalne komunikacije.

Gradsko društvo Crvenog križa Novska provodi logopedsku rehabilitaciju od 17.02.2003. godine kao partnerski projekt grada Novske, općine Jasenovac i općine Lipovljani, te u suradnji s logopedima, a aparat za tretman govornih poremećaja donirala je Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Zbog te suradnje i financijske potpore grada Novske i općina Jasenovac i Lipovljani logopedska rehabilitacija u Gradskom društvu Crvenog križa Novska besplatna je za korisnike i nije potrebna uputnica liječnika.

Tijekom 16 godina rada program logopedske rehabilitacije provodile su logopedice Zdenka Španić-Kekez iz Nove Gradiške, Irena Horvat iz Siska, Daliborka Ciganović-Jandroković iz Lipika, a sadašnja logopedica je Valentina Kolek iz Daruvara. Prve godine rada u logopedsku rehabilitaciju bio je uključen 61 korisnik. U prosjeku, godišnje se u logopedski tretnam uključuje stotinjak korisnika s područja Grada Novske, te općina Jasenovac i Lipovljani.

U proteklom razdoblju redovno su se uključivali u volontiranje i učenici završnih razreda Srednje škole Novska radi stjecanja znanja o logopediji zbog polaganja prijemnog ispita na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Više informacija o provođenju logopedske rehabilitacije u Gradskom društvu Crvenog križa Novska možete vidjeti na poveznici Logopedska rehabilitacija, a prijaviti korisnika za testiranje možete učiniti puten Online obrasca ili pozivom na broj telefona 600-572.

ddk

Donacije

logoped

volonteri

Please publish modules in offcanvas position.