Utorak, 29 January 2019 07:30

Posrednik u doniranju hrane

Napisao

Gradsko društvo Crvenog Novska upisano je u Registar Ministarstva poljoprivrede kao posrednik u doniranju hrane, a uključeno je i u pilot projekt Centra za kulturu dijaloga Rijeka za uspostavljanje IT sustava za doniranje hrane "Unaprijeđenje povezanosti i komunikacije donatora i posrednika u lancu doniranja hrane".

Na temelju Rješenja Ministarstva zdravstva i Ministarstva poljoprivrede, te upisnika u Registar posrednika u doniranju hrane Centar za kulturu dijaloga Rijeka ponudio je Gradskom društvu Crvenog križa Novska partnersku suradnju pri uspostavljanju IT sustava za doniranje hrane. Sporazum o suradnji predviđa partnerski odnos organizacija s ciljem poboljšavanja uvjeta osoba u potrebi kroz pilot projekt "Unaprijeđenje povezanosti i komunikacije donatora i posrednika u lancu doniranja hrane".

Prethodnih godina Gradsko društvo Crvenog križa Novska i vrijedni volonteri dijelili su građanima na desetke tona raznog voća, najčešće jabuke i mandarine, koje su im donirali OPG-ovi iz Hrvatske.

Kroz ova dva projekta višak hrane, poljoprivrednih i voćarskih proizvoda usmjeravati će se prema korisnicima. Sada, osim voća, Gradsko društvo Crvenog križa Novska može prikupljati od trgovačkih lanaca i trgovina viškove hrane ili proizvode koji su pri isteku roka. Tako se hrana više neće bacati, a Crveni križ Novska omogućiti će brzu distribuciju dobivenih proizvoda i hrane.

Europska unija potiče države članice da na ovaj način raspolažu s hranom, ali da se pritom „poštuju svi europski propisi i ne ugrožava sigurnost hrane ni zdravlja primatelja donacija“, pridržavajući se donesenog Pravilnika koji obvezuje da se hrana mora donirati najmanje sedam dana prije isteka roka.

Svi zainteresirani donatori mogu se javiti direktno u Gradsko društvo Crvenog križa Novska kako bi se dogovorilo preuzimanje viškova hrane na telefon 044/600-572 ili e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .

Poslijednja izmjena dana Utorak, 29 January 2019 07:50

ddk

Donacije

logoped

volonteri

Please publish modules in offcanvas position.